In Alle berichten, Gastouders, Nieuws en media, Opleiding en stagebegeleiding

Eerder dit jaar hebben zestien dames een start gemaakt met het project “Gezonde Kinderopvang”. Tijdens deze start hebben de gastouders gereflecteerd op zichzelf over de thema’s gezondheid, gewicht, beweging, voeding en veiligheid. Een aantal filmpjes lieten niets aan de verbeelding over en een stukje bewustwording werd in gang gezet. De dames namen dit mee naar huis en toen was het tijd voor de theorie; met een spiksplinternieuwe reader ter bestudering gingen ze de zomer in en langzaam kwam de implementatie op gang.
Tijdens de start van het tweede deel van deze training keken we natuurlijk eerst terug op de afgelopen maanden; wat hebben de gastouders meegenomen van de eerste training, wat viel op en waar liggen nu nog de knelpunten om gezonde kinderopvang volledig te implementeren in hun eigen opvanglocatie? We zoomden iets meer in op voeding en over de vele verborgen suikers die kinderen binnen krijgen en na een korte pauze was het tijd aandacht te geven aan de psyche van het kind. Op uitnodiging kwam Yoshi Ploeger, kindercoach bij Harten- licht, vertellen over wat gastouders kunnen doen om hun “kinderen” in hun kracht te zetten zonder op de stoel van therapeut te gaan zitten. Hele laagdrempelige en praktische tips kwamen aanbod en de dames sloten dit onderwerp af met leuke ideeën. Nu was het tijd voor het onderwerp ‘bewegen’ door middel van een interactieve quiz en sloten we af door te kijken naar welke beweegactiviteiten geschikt zijn voor welke leeftijden – uiteraard geen onbekende materie voor onze gastouders.
Zoals deel I vloog de tijd tijdens deel II voorbij en moesten we de training al weer afsluiten, echter blijft dit onderwerp hoog op onze agenda staan. We zijn al weer volop bezig met het organiseren van leuke vervolgactiviteiten en interessante bijeenkomsten. Ook een aantal gastouders zijn op dit moment hard aan het werk om hun beleid te herschrijven en te implementeren, zodat ze zichzelf met recht “Gezonde Kinderopvang” mogen noemen. Benieuwd welke gastouders dit zijn of ook interesse in de training? Laat het ons weten!