Campingbedjes worden veel gebruikt bij gastouders; het is handig te plaatsen als de kinderen worden opgevangen en eenvoudig op te bergen als zij weer naar huis zijn. Zeker bij gastouders die meerdere kinderen opvangen bieden campingbedjes uitkomst. Er zijn uiteraard eisen aan de bedjes. Zo moeten bedjes volgens het Warenwetbesluit Kinderbedden en –boxen onder andere stabiel zijn, ventilerende zijwanden hebben van minimaal 55 cm hoog, de bodem mag niet doorzakken en het vouwmechanisme moet een kindveilige sluiting hebben. Ook mag de matras niet te zacht zijn.
Soms wordt gekozen voor een extra matrasje in het campingbedje. Als een kind dan tegen de flexibele zijwand aanrolt, neemt de kans toe dat die wijkt en het kind met neus en mond in de spleet zakt. Dat kan, zo is elders in 2014 gebleken, verkeerd aflopen. Het is dus veiliger om maar één matrasje te gebruiken.
Herhaaldelijk is door onderzoek aangetoond dat (te) zachte matrassen een significant risicoverhogend effect hebben voor een baby die op de buik terecht komt. Een veilige babymatras is stevig en vlak, en laat zo min mogelijk ruimte met de bedwand. Een centimeter ruimte is al voldoende om beddengoed te kunnen instoppen. Gewicht en onbuigzaamheid moeten verhinderen dat een baby de matras kan omklappen of verplaatsen, waardoor hij eronder kan komen. Voor de dikte is dus geen precieze maat aan te geven.
Hoe kunnen wij het risico op beknelling en verstikking bij gebruik campingbedjes reduceren?
Op advies van de toezichthouder in de Wet Kinderopvang GGD – Dienst Gezondheid en Jeugd, stichting Wiegedood en de Risicomonitor word het bebruik van een extra matrasje in een campingbed afgeraden. Het opvouwbare, dunne matras dat bij een goedgekeurd campingbedje geleverd wordt, is veilig bevonden. Voor vragen kunt u contact opnemen met de inspecteurs Kinderopvang van de Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ op telefoonnummer 078-7708500 of via het gastouderbureau.